close
Komerčné články

Majte aj vy zdravé zuby. Poradíme vám, na čo si dávať pozor

Doktor
Doktor

Viacerí ľudia si myslia, že za zlý stav ich chrupu môže predovšetkým genetika. Genetika síce zohráva dôležitú úlohu pri vývoji trvalého chrupu, to, aký máme chrup, závisí predovšetkým od našej starostlivosti. Zvuk vŕtačiek nie je dvakrát príjemný, no musíme si uvedomiť, že časom sa im nevyhneme.

Majte aj vy zdravé zuby. Čo musíte urobiť pre to, aby ste mali zdravé zuby a na čo si máte dávať pozor?

Pravidelné návštevy u zubára

Raz ročne by sme mali absolvovať preventívnu prehliadku. Napriek tomu viacerí ľudia ignorujú návštevy zubných ambulancií a vracajú sa tam len vtedy, keď je už naozaj zle. Pravidelnými návštevami v zubných ambulanciách ale dokážete predchádzať zubným kazom. Ak ale neplánujete chodievať na pravidelne kontroly, potom vám neostáva nič iné, len podstúpiť ošetrenie kazov a zubných defektov, ktorým odborne hovoríme endodoncia.

Čistenie medzizubných priestorov

Mať zdravé a krásne zuby nebudete mať len vtedy, ak budete chodiť na preventívnu prehliadku. Musíte sa starať predovšetkým o čistenie medzizubných priestorov, kde sa zachytávajú zvyšky potravy, ktoré skonzumujete. Baktérie spôsobujúce rozklad týchto zvyškov ničia aj zubnú sklovinu a spôsobujú krvácanie ďasien a vznik zubných kazov.

Na čistenie medzizubných priestorov používajte medzizubné kefky a zubné nite, ktoré dokonale odstránia zaseknuté zvyšky potravín, ktoré by spôsobovali vznik zubného plaku.

V prípade, že máte zuby múdrosti a zasekli sa vám práve na nich zvyšky potravy, skúste použiť aj jednozväzkovú kefku. Tie sa všeobecne používajú na čistenie ťažko dostupných zubov.

Ak vám zubár ide robiť nové umelé zuby a zubné náhrady, o to viac by ste mali zvýšiť starostlivosť o tieto zuby. Umelé zuby sú tiež zuby, o ktoré je potrebné sa neustále starať.

V prípade týchto zubov je potrebné dávať si pozor na výber potravín a ťažko konzumovateľné potraviny (žuvavé alebo príliš tvrdé) je potrebné dať na menšie kúsky.

Tags : chrupendodenciazuby